Måndag den 12 mars 2018

Till La Rabida Monastery
Klockan 10.00 lämnade vi husbilsfirman Hidalgo utanför Sevilla för att åka vidare mot Almonte, El Rocio och naturparken Doñana. Det var 15 grader redan på förmiddagen och himlen var blå med lätta vita skyar.
Genomfarten i Sevilla var sig lik. Mycket trafik, många avfarter och filer att hålla kontroll på.

Vi valde att åka förbi El Rocio, staden i sand, där vi varit ett flertal gånger och tycker mycket om. Första gången vi var där, satt vi kvar i kyrkan under tre gudstjänster. Sången och musiken är helt unik. Det här är de vackra hästarnas och ryttarnas stad. Om du har en möjlighet att åka hit, gör det!
Vi har under tidigare år även övernattat inne i staden. Det är förbjudet numera. Däremot kan man parkera under dagtid mot en avgift på 1€. Vi tänkte inte stanna den här gången, utan ville bara se, om det var några förändringar. I den vackra parken var träden fulla av nyutsprungna löv.

Våren är på gång! Däremot saknade vi hästarna, som alltid brukar vara i lågvattnet ute i sjön. Det har regnat så mycket, att vattenståndet har höjts och det är nog inte så lämpligt för de fyrfota djuren. Däremot hittade vi en fin liten åsna utmed vägen.

Vi fortsatte vår resa mot Doñana. Överallt putsades och fejades det i naturen inför påskfirandet. I det här området börjar de enorma jordgubbsodlingarna, som numera mestadels är försedda med kupade plasttält.

Ett flertal storkar spatserade ute i det gröna i jakt på föda. Visst är det vår på gång! Mimosan och den spanska lite smutsgula ginsten har blommat ett bra tag, men nu slår även den vita och den vackra ljusgula ginsten ut. Speciellt den vita växer som ogräs i den sandiga marken.

Även cistrosorna har börjat slå ut. Utmed vägen finns löpande skyltar, som varnar för lodjur. Det finns mig veterligen inte så många iberiska lodjur, men för några år sedan såg vi färska spår av tassar i det här området.
Temperaturen hade nu stigit till 19 grader, när vi åkte bilvägen genom Doñana mot Mazagon och jag satt tårögd av lycka inför allt igenkännande. Under tidigare år, när jag fortfarande kunde gå tämligen obehindrat, åkte vi fram till samtliga ingångar till naturområdet och gick vandringar inom området. Underbart att ha fått göra detta!
Snart tårades inte ögonen av lycka längre, utan av sorg. Närmare Huelva kom vi in i ett mycket stort område som hade eldhärjats i somras. Mängder av de vackra pinjetallarna var helt förstörda och området såg mycket ödsligt ut.

Innan vi åkte fram till La Rabida, tog vi en tur upp till den närliggande staden Palos de la Frontera, där den stora förpackningscentralen för jordgubbar ligger. Lite olyckligt var det, att vi råkade komma in fel väg, som förde rakt genom staden, där man höll på att förbereda stora festligheter. Överallt jobbades det och det var fanor och vimplar överallt.

Dessutom kom vi mitt i siestan, och massor av människor var ute. Det märks att jordgubbsodlingarna slukar arbetskraft. Här fanns otroligt många unga, mycket mörka afrikaner, som förmodligen alla arbetade inom jordgubbsodlingarna. Ingemar kryssade försiktigt fram på gatorna och till slut stod vi utanför den lilla butiken, där allmänheten kan köpa jordgubbar.

Vi fortsatte sedan fram till museet med kopior av Columbus tre karaveller,Santa Maria,La Nina och La Pinta, där vi tillsammans med flera andra husbilar parkerade för övernattning på den stora parkeringen.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nils-Åke Hansson
  Mar 14, 2018 @ 08:08:05

  El Rocio är en plats som vi gillar, Vad dessa bränder ställer till det nu får vi hoppas att de får slipa bränder.

 2. ingerhl
  Mar 14, 2018 @ 08:32:12

  Härligt! 👍🏽 Visst är det ett helt underbart och sevärt ställe!
  Det var sorgligt att se ett så stort område av Donana förstört. Det var inte långt från de jättestora olje- och bränsledepåerna i Huelva 😱
  Ha det gott önskar vi! 🤗

 3. Ulla Widing
  Mar 14, 2018 @ 22:49:34

  Trevligt att läsa er blogg igen, saknat den…..själva är vi på Algarvekusten på väg norrut. Kunde önskat bättre väder. Kram till er båda!

 4. ingerhl
  Mar 15, 2018 @ 11:53:42

  Hej Ulla och Torgny! Tack för kommentaren! Kul att höra av er! 👍🏽
  Ja vädret är inte det bästa. Man hoppas hela tiden att det ska bli bätter och mer stabilt.
  Vi står i Castro Marim. Var en tur till Alcotim för att träffa vänner.
  Vi kanske ses på väg! Kram och allt gott till er! 😍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: