Onsdag den 11 april 2018

En vacker, men blåsig färd över bergen
Det var fortfarande lugnt på morgonen och termometern visade hela 13 grader, när vi startade dagens resa på ca 40 mil.

När vi i början åkte förbi de stora saltvattensjöarna, tänkte jag på vårtecknen i Sverige, där bl. a tranorna kommer till Hornborgasjön och svanarna till Tysslingen. Här står mängder av långhalsade, vackra flamingos med huvudena i vattnet i de grunda saltvattensjöarna. Tala om att äta Medelhavskost!Vi passerade Alicante för att fortsätta A7 över de höga bergen och i riktning mot Valencia. Temperaturen brukar ju stiga under dagen, men här föll den till 8 grader. Det blåste även rejält under hela resan.

Där inte bergen tog överhanden såg man ofta stora mandelträdsodlingar. Träden är nu lummigt gröna. Det är inte länge sedan mandelträden slutade blomma och nu är mandlarna redan ganska stora och bär en luden, ljusgrön jungfruklädsel. Man kan redan nu äta dem som de är och då har de en syrlig, annorlunda smak. Vi blev bjudna på dessa unga mandlar en gång hos en syriansk familj i Örebro.

Vi fortsatte motorvägen högt uppe i bergen i riktning mot Valencia. När man befinner sig på Moder Jord i det veckade bergslandskapet, känner man sin litenhet. Det är så mäktigt. Man åker många mil, utan att det finns en enda rastplats.

Där bergslandskapet här och var växlade till lite mer gröna områden, hade man utnyttjat marken till bl. a apelsinlundar. Apelsinträden kan märkligt nog bära både frukt och blomma samtidigt och på flera håll stod träden i full blom. I den starka vinden kändes tyvärr inte den annars så aromatiska doften av blommorna. Något, som också börjar bära ganska stora frukter är fikonbuskarna.

Det talas och skrivs mycket om att insekterna minskar drastiskt. Det har vi märkt hemma i Sverige och det upplever vi även här. Det känns som om förändringen har skett ganska snabbt. Förr kunde man få in en hel del insekter i husbilen. Några få flugor, ett fåtal myggor och en del getingar har vi sett under den här tiden. Nu är det naturligtvis även så, att insekterna gömmer sig, när det är sämre väder på gång och väderleken skiftar ju en hel del, men det mesta beror nog på alla besprutningar.

Vi fortsatte vår resa i riktning mot Barcelona och Castellon. Blåsten var fortfarande hård, men mojnade så småningom och det började i stället att duggregna.

Hemma försöker jag hålla små lavendelplantor vid liv. Under en sträcka idag växte det massor av blommande lavendel i mittremsan mellan körfälten. Vi åkte vidare på N340 mot Vinaros. Det var oväntat mycket långtradartrafik. Vi hade aldrig varit vid ställplatsen SpätzleFritz i orten, men idag hade vi beslutat oss för att övernatta här och även äta en bit mat. Det var ganska fullt på ställplatsen, när vi kom och vi träffade flera andra svenskar.

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Gunnel Wiklund
    Apr 13, 2018 @ 08:45:06

    Tranorna har anlänt hit, var på utflykt härom dagen och såg ett gäng på en åker! Mäktigt!

  2. ingerhl
    Apr 13, 2018 @ 16:31:17

    Visst är de ståtliga! Då är det vår, när tranorna har anlänt 👍🏽

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: