Lördag den 14 april 2018

Till en ny ställplats i Autun
Idag tänkte vi bara åka ca nitton mil till Autun. Morgonen var solig och det var 14 grader varmt, när vi lämnade ställplatsen nära Riom, men senare mulnade det på under förmiddagen och det kom även enstaka regnstänk. Nära ställplatsen låg ett stort lavendelfält. Vi såg även att sparrissängar var iordningställda inför säsongen.

Här och var i trädgårdarna blommade magnolia, syren, forsythia och körsbärsträd. Vi åkte i riktning mot Vichy och Moulins. I skogskanter och i vägrenar växte massor av gullvivor, vitsippor, maskrosor och harsyra.


Bönder var ute med sina traktorer på åkrarna. En äldre man arbetade med en jordfräs i sin lilla välskötta täppa, med flera trädgårdsland. Här stod bl. a långa rader med purjolök. Den synen påminde mig om tiden för länge sedan, när även jag hade välskötta trädgårdsland och odlade grönsaker av olika slag. Jag har nog alltid varit jordnära och älskat att känna jord på händerna.

Den här vägen mot Vichy och Moulins är mycket vacker och omväxlande. Det är betydligt trevligare att åka i ett mer långsamt tempo på mindre vägar ute på landsbygden, än att köra motorvägar. Att vara här så sent som i mitten av april gör också att man kan njuta som bäst av alla vackert vårblommande träd och buskar. Här såg vi t o m ganska många nyutslagna björkar.

Det är till stor del en jordbruksbygd vi åkte igenom och något som vi också såg mycket av idag var de kraftiga, vita korna, som såg mycket välmående ut, där de betade saftigt grönt gräs på de vidsträckta ängarna. Det var nog ett tag sedan man hade kosläpp här, för det var många små kalvar ute, som antingen betade eller diade sina mammor. Även får var ute med sina små lamm. Att få sådana här fina upplevelser på väg, gör att jag känner mig lyrisk och även inser att det mitt bland alla dåliga nyheter finns hopp om att det goda livet lever vidare.

Det brukar vara gott om ”bolangerier” och vanligtvis finns det minst ett bageri i varje by, men idag var det ont om dem. Jag äter mycket lite vitt bröd, men en liten bit fransk, nybakad baguette kunde jag tänka mig. Ingemar skulle nog med glädje äta upp resten. Till slut hittade vi ett öppet ”bolangerie”, som även hade croissanter kvar.😊

Vi kom fram till en ställplats i Autun, som ligger intill en liten sjö. Här finns möjlighet till flera fritidsaktiviteter, bl. a en skateboardbana och bowling. Här lutade platserna rejält och vi kom snart underfund med att det på andra sidan sjön finns en stor parkering nedanför kyrkogården, som även är avsedd som ställplats. Här står man på en mindre höjd med fin utsikt över nejden. Vi var 11 – 12 husbilar, som övernattade. Det var fortfarande 18 grader ute, när vi tog en promenad till den utgrävda romerska amfiteatern, som ligger helt nära ställplatsen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: