Juli månad

Fredag den 6 juli 2018
Sommarblommor
Blommorna på altanen ser ut att trivas i sommarhettan.


Jag gläds över att lavendelblommorna i rabatten slår ut mer och mer. De gamla stockarna har mängder av blommor i år. För humlorna är det rena godisbordet och idag har blommorna haft besök av både vita, gula och ljusbruna fjärilar. Hoppas humlorna hittar vattenfaten jag har satt ut!

Lördag den 7 juli 2018
Ett välbehövligt duggregn
Ett stilla och välkommet regn har fallit under natten. Under den senaste tiden har luften varit mycket syrefattig. Nu går det betydligt lättare att andas både för oss människor och för alla djur.
Vi åkte en liten tur ut i skogen för att se hur det ser ut på bär- och svampfronten. Möttes till stor del av ett nytt kalhygge. Där kantarellerna växte tidigare, var det nu bara djupa hjulspår. ☹ På de nyaste blåbärsbuskarna fanns det gott om blåbär, men det var inget att plocka. För att få ett normalstort blåbär, fick man plocka 3 – 4 av de mycket små bären. Det var i alla fall skönt med en skogspromenad 😊.


Idag passade vi på att inviga de nya stengodskopparna, jag fått av min dotter. Cappucino smakar alltid gott.

Söndag den 8 juli 2018
Älvtomta koloniområde
Idag var det Öppna Grindar i Rosta, där väninnan Lilian har sin lilla kolonistuga. Vi åkte dit dels för få att träffa henne, men även för att få se en del av de vackra trädgårdarna.

Tisdag den 10 juli 2018
Besviken
Jag hade en tid hos vår privatläkare idag. Bl.a. ville jag få en utredning av polyneuropatin, som man för snart tjugo år sedan konstaterade att jag drabbats av och som blivit värre. Jag satt ute i den lilla trädgården och väntade drygt tjugo minuter. Ingen kom. När jag ringde, var det en telefonsvarare, som meddelade att man hade semester! Tydligen hade sköterskan glömt att skriva upp min tid, som jag fick via telefon. ☹

Fredag den 13 juli 2018
Spontanbesök
Det är fortfarande mycket hett under dagarna. Normalt är det många, som motionerar, där vi bor, men den här sommaren är det glest mellan såväl joggare som vandrare. Jag vaknade tidigt idag och gick ut på en morgonpromenad redan kl. 05.30. Då var det fortfarande någorlunda svalt, även om luften kändes syrefattig.

På eftermiddagen kom väninnan Lilian på ett uppskattat spontant besök. Vi är båda västmanlänningar och är sedan barnsben vana vid att såväl släktingar, som grannar och andra vänner kan titta in till varandra en stund utan att föranmäla sin ankomst. Detta är något, som vi båda saknar, så därför var hennes besök mycket välkommet. Tack för de goda röda krusbären, Lilian!

Söndag den 15 juli 2018
Tornseglare
Idag var det flyguppvisning! Det var tornseglarnas ungar, som var ute och prövade sina vingar. De var många i luften samtidigt. Vilken skicklighet! Vilken snabbhet! Att de inte krockar med varandra! Jag stod länge på altanen och beundrade uppvisningen. Den här sorten av flyguppvisning fick vi uppleva flera gånger under de närmaste dagarna. Naturen är helt suverän.
Inomhus råder nästan ett totalt mörker. Dörrar och fönster i söderläge är stängda och persiennerna är nerdragna. Det är det enda sättet att skydda sig mot den olidliga hettan. Det ser ut som söderut i Europa.
På framsidan av huset är det något svalare. Här är det bara morgonsol, men trots att det varit skugga länge, var det +30 grader sent på eftermiddagen.
På eftermiddagen anlände en kär gäst. Inga från Kumla kom på besök. Att sitta på altanen i söderläge var inte att tänka på. Vi trängde ihop oss på framsidan av huset, där vi åt lite mat och pratade resminnen m.m. under flera timmar.

Onsdag den 18 juli 2018
+ 34 grader utomhus!
Ingemar hade tid hos neurologen på USÖ idag. Det var en kontroll och blev mest ett samtal, så det var snart gjort.
Vi passade på att göra några inköp, innan det blev alltför varmt. Air-condition i den lilla personbilen måste nog kollas. Det blir alldeles för varmt inne i bilen. När vi kom tillbaka hem, kunde vi konstatera, att det var +34 grader ute. På skuggsidan var det ”bara” 32,9 grader. Skönt med en kall dusch, när vi kom in! Fläkten, som har stått i förrådet under snart 13 år, kommer väl till pass i sommar. Fläktar är slutsålda nästan överallt. Jag har lärt mig något nytt i sommar, nämligen att lägga vetekuddarna i frysen. Skönt att ta till i värmen!
Det är en hel del planer, vi måste avstå från. Igår skulle vi ha åkt upp mot Gävle, för att idag vara med på en lunchträff med gamla SK-are. Därefter skulle vi ha tillbringat kvällen hos en väninna, Gunnel, i Gävle för att sedan åka vidare till min sons familj i Snatra utanför Gävle. Efter den turen hade vi tänkt hälsa på vänner i Färna. Den intensiva värmen gjorde, att allt blev inställt.

Fredag den 20 juli 2018
Ingemar åkte iväg med vår lilla personbil för att kontrollera air-condition. Det behövde mycket riktigt fyllas på. Vilken skillnad det blev!

Söndag den 22 juli 2018
Varmaste juli på 260 år
Det har konstaterats att årets julimånad är den varmaste på 260 år. Bönderna är förtvivlade. Det mesta torkar bort. Skördarna ser ut att bli urusla och djurens bete är ett minne blott. Många tvingas slakta sina kor. Den intensiva värmen med åtföljande svår torka har gjort att det har blossat upp åtskilliga bränder överallt i landet.
Idag var det molnigt hela dagen och det var riktigt skönt med lite svalka. Man har inte orkat göra mycket den senaste tiden, men idag gjorde jag en smulpaj med hallon och bjöd in ett par grannar på kaffe. För en gångs skull gick det bra att sitta på altanen.

Måndag den 23 juli 2018
Infektion 

Den ovanliga värmeböljan i sommar förde med sig en hel del hälsoproblem för många. För min del fick jag en del hudproblem. I ansiktet blev det stora mycket torra partier som till viss del även var eksemartat. Även på fingrar och hals fick jag eksem. Försökte bota det med apotekets svaga kortisonsalva, men utan någon förbättring.
När området runt det vänstra ögat svullnade upp, blev rött och torrt, var det dags att kontakta vårdcentralen. Jag träffade en mycket trevlig kvinnlig läkare med bulgariskt påbrå, som konstaterade, att jag hade en infektion runt ögat. Det blev nya salvor med bl.a. starkare kortison. Lite svårt att hålla isär alla salvor i början, men det gav positivt resultat.

Tisdag den 24 juli 2018
Idag lämnade Ingemar in husbilen för service i Askersund. Det skulle ta ett par dagar.

Torsdag den 26 juli 2018
Stora bränder rasar i hela Sverige
Enligt beräkning kom årets julimånad att vara den varmaste juli på 260 år. Man räknade med att Sverige under den här heta och torra sommaren drabbades av ca 50 bränder. Svenska brandmän och volontärer räckte inte till. Vi fick mycket hjälp från andra länder bl. a. Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Österrike, Italien, Polen, Litauen, Portugal och Frankrike med vattenbombande flygplan, helikoptrar, fullt utrustade brandstyrkor med brandmän och fordon. Vilka hjältar och vilka otroliga hjälpinsatser!
Idag kunde Ingemar hämta hem husbilen efter servicen.
På eftermiddagen anlände Iris från Västervik, en väninna sedan många år och som är en av de drivande krafterna i hjälporganisationen Bistånd Östeuropa. För ett antal år sedan fick jag möjligheten att följa med en hjälpsändning till Rumänien och det är en av mitt livs bästa resor. Vi fick behålla Iris hos oss även under fredagen, så vi fick i lugn och ro prata, skratta och återuppleva många fina minnen.

Jag stickar och virkar en hel del under våra resor. Kassen med små plagg fick Iris ta med hem för vidare transport till bättre behövande.

Lördag den 28 juli 2018
Idag åkte vi ner till stan för att äta asiatisk lunch i den lilla restaurangen vid torget. Helt nöjd! Gott, smakrikt och vällagat.

Så fort man rör sig, känns det som om man vistas i en ångbastu. Väntar på det utlovade regnet.

Söndag den 29 juli 2018
Forsvik
Åt frukost på altanen och njöt av ett kortvarigt, men uppfriskande duggregn. Det var det första regnet på många veckor. Solen kämpade för att komma fram genom det tunna molntäcket.
Blommorna, som trots idog bevattning, mått mycket dåligt i den gassande solen, ser som pånyttfödda ut. Naturen lever upp och livet återvänder.

Vi gjorde en utflykt till slussarna i Forsvik vid Göta kanal. Nära Forsvik hade det regnat rejält och vi blev översköljda av vattenkaskader. Solen tittade emellertid snart fram och vi fick vara med om flera broöppningar, då både stora kanalbåtar och segelfartyg passerade.

Måndag den 30 juli 2018
Håkan död
Idag gick en av mina finaste vänner sedan många år bort. I det mjuka skymningsljuset ute på altanen hade jag en alldeles egen stund fylld av stillhet och eftertanke. Tankar och minnen har kommit och gått. Jag kände att jag behövde göra ett avslut för att med glädje kunna bevara alla fina minnen. Tack min vän för att vi fick följa dig en bit på livets stig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: