Övervintringsresa till Spanien/Portugal 2018 – 2019

Vår tolvte övervintringsresa
Fredag den 28 september 2018

Vi hade räknat med att starta vår resa flera dagar tidigare, men sedan en vecka tillbaka har det strulat otroligt mycket för min del med recept, som skulle ha skickats in till apoteket, löften, som inte hållits, avstängda telefoner, oanträffbara personer och en läkare som blev sjuk samt dessutom medicin, som inte fanns hemma. Jag har haft mycket god hjälp av apotekspersonalen och själv har jag under ett flertal dagar ringt ett otal telefonsamtal under nästan dygnets alla timmar.
Nåväl, allt detta är historia nu, och vid 17.00-tiden idag var äntligen allt klart för avfärd. Nycklar var överlämnade till närmaste grannen, som skött om vår post och våra blommor under alla år. Han har sorgligt nog nyligen blivit änkling, men tycker det är skönt att ha lite mer att göra, eftersom han i dagarna dessutom lämnar sitt sommarhus. Våra grannar en trappa upp har kommit ner flera gånger under de här dagarna och idag kunde vi andas in ljuvliga dofter från ovan. Snart kom mannen ner med nygräddade, välgjorda kanelbullar, som vi fick ta med på väg. Tack kära ni för underbart goda bullar, som passade bra till kaffet på väg!
Det märks att det är höst och att temperaturen nu är betydligt lägre än den senaste tiden. Jag kastade en blick på termometern, innan vi åkte. Den visade 10 grader. Det var uppehåll och bara enstaka moln på himlen. Lönnarna börjar skifta i vackra höstfärger och naturen förbereder sig sakta på vintervila.
I skogstrakterna transporteras ju timmer numera oftast på långtradare. Förr fick älvarna ta hand om mycket av frakten av timret. I Motala såg vi något, som gladde mig mycket. Ett godståg med ca fyrtio vagnar kom körande med timmer. Det är kanske så, att jag har missat det tidigare.
Strax utanför Motala hade det skett en mindre viltolycka. Vi hann lagom åka förbi, innan bärgningsbilen stängde av vägen för förbifarande. Alla såg skönt nog välbehållna ut.

Utmed Vättern fick vi se ett otroligt vackert färgspel ut mot Visingsö. Molnsjokens olika skepnader var mycket vackert belysta av den nedgående solen. Jag skickade ett SMS till min kusin, som bor i Gränna och hon menade att det kunde vara ännu vackrare färger. De har en stor inglasad balkong mot Vättern och jag kan föreställa mig att de har mycket vackra naturscener att beskåda varje dag.
På det småländska höglandet sjönk temperaturen nästan till nollstrecket. Vi fortsatte fram till fiskrökeriet i Hamneda, där vi övernattade. Det blev en dagsetapp på ca 30 mil idag, trots att vi kom iväg ganska sent.

Genom Danmark till Tyskland
Lördag den 29 september 2018

Nattsömnen blev både lång och djup. Klockan närmade sig tio på förmiddagen innan vi åkte vidare. Dagen förflöt lugnt och vi gjorde många pauser. Med hjälp av en hel del mediciner och lugn och ro, har min smärtande kropp varit betydligt snällare idag.
Vi har en dunk med nypressad äppelmust med på resan. Det är Kalles Handelsträdgård i Askersund, som har börjar med musteri. Vilken bra idé! Man blir verkligen betydligt piggare, när man dricker ett glas äppelmust. Jag minns med glädje när jag bodde i mitt föräldrahem i Köping, där vi hade många gamla äppelträd, som bar mycket frukt. När jag senare bodde där med min familj, åkte vi alltid till ett musteri i Kungsör för att musta frukten. Underbart gott!
Den fortsatta resan idag gick bra och vi anlände snart till Skåne för att sedan fortsätta över Öresundsbron från Malmö till Köpenhamn. Under de senaste åren använder vi oss alltid av Brobizz, som är mycket behändigt. Man behöver aldrig stanna för att betala broavgifterna, utan det är bara att köra rakt igenom betalningsstationerna. Efter Öresundsbron kommer senare Stora Bältbron och därefter Lilla Bältbron.
Resan gick bra, timmarna försvann fort och milen rullade på. Vid 18.00-tiden hade vi passerat Danmark och kommit in i Tyskland, där vi i Flensburg stannade vi Scandinavian Park för övernattning. Med ett flertal pauser på väg hade vi under den här dagen åkt ca 53 mil.
Nu smakade det bra med lite mat. Det gäller att göra det enkelt för sig, när vi är på väg. Coleslow fanns färdig i kylen och rucola var bara att ta fram. Jag kokade färsk broccoli och stekte currykryddade kycklingfiléer. Det gick både snabbt och smakade bra. Efter en lång dag, blev det tidigt nattande.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ulla & Torgny
  Okt 03, 2018 @ 07:01:11

  Hej på er, roligt att ni också är på väg, vi följer med er!
  Kör förståndigt, så kanske vi ses under vintern någonstans!

 2. ingerhl
  Okt 03, 2018 @ 09:37:10

  Hej på er båda! Länge sedan! Vi har lullat omkring i norra Tyskland, men nu börjar höstvädret bli trist, så det är dags att dra söderut. Ha det gott under resan, så ses vi förhoppningsvis på väg. 🙂

 3. Anna / Boihusbil
  Okt 04, 2018 @ 09:41:58

  Vi ses kanske på vägen, vi är i Normandie nu, men rör oss så sakteliga mot Portugal och Spanien.

 4. ingerhl
  Okt 05, 2018 @ 17:21:13

  Normandie är tragiskt men intressant. Vi åkte runt där för en del år sedan. Lycka till på resan! Förmodligen ses vi någonstans under resans gång. 🤗

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: