Mot Guadix

Söndag den 25 november 2018

Vi reste idag vidare ca 3,5 km till Balsa de Cela i hopp om att kunna få ett skönt bad i det varma vattnet. Nu hör till saken, att vi körde lite för långt och kom fram till Lucar, där Ingemar lyckades vända bilen.

Nu kom vi fram till Balsa de Cela, men mina förhoppningar om att få sänka ner min smärtande kropp i den varma bassängen grusades snabbt. Vi var nog här fel årstid. Ingemar kände på vattnet, som inte alls var så varmt och de ganska hårda vindarna var iskalla.

Efter lite mat i den varma husbilen åkte vi mot Baza med Guadix som mål. Sierra Nevada låg delvis inbäddat i stora molnsjok.

Det märktes tydligt att hösten även hade kommit till de här områdena. Popplarna var i det närmaste avlövade och många träddungar skiftade i varma höstfärger.

Något jag inte tänkt på tidigare är att det odlas stora mängder sparris i de här trakterna. Det som dessutom odlas enormt mycket av är oliver. Välvårdade olivlundar avlöser varandra. Redan i Frankrike konstaterade vi att olivskördarna blir mycket goda det här året och det är likadant i Spanien. Trädgrenarna fullkomligt dignar av mognande frukter. På flera håll låg stora skynken utbredda under träden och stegar var resta mot träden. Mycket folk var ute för att skörda oliver till den första kallpressade olivoljan. I flera dungar var träden redan rensade.

Snart kom vi fram till grottornas stad, Guadix. Även om jag gärna skulle vilja övernatta i en grotta, för att få uppleva jordens tystnad, blev det inget besök vid någon grotta den här gången. Annars finns det ett grotthotell och även privata människor hyr ut rum i sina grottor. Vi fortsatte ner till ställplatsen, som finns vid den stora marknadsplatsen. Här går det både att fylla och tömma vatten.

 

Även om det var sen eftermiddag, gick vi en promenad upp och runt stan. Det var kallt, så vädret inspirerade inte till några längre utflykter. Innan vi gick hem, gjorde vi ett lite uppehåll vid den närbelägna kvartersserveringen, där både unga, äldre och t o m småbarn samlats.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. caytommie
  Nov 30, 2018 @ 07:59:11

  Visst har ni väl varit i Banos de Fortuna i Murciaområdet? Dom varma baden där är ju en lisa för både kropp o själ…
  Kul att läsa om era äventyr. Vi åker inte ner förrän efter nyår.

 2. ingerhl
  Nov 30, 2018 @ 20:20:53

  Kul att ni följer oss! I Fortuna var vi ett av våra första år härnere. imponerande!

  Efter nyår! Då har ni en månad på er att packa 🙂 Lycka till med nedresan och vistelsen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: