Annandag Jul – sammanfattning Onsdag den 25 december 2018

Av olika orsaker har bloggen legat i träda under en längre tid. En och annan har påpekat att de saknar mina små skriverier 😊 Det måste vi åtgärda! 😊
Strax efter marknaden i Castro Marim fick jag en rejält långvarig och besvärlig förkylning. Ögon och näsa rann utan avbrott, kroppen badade i svett, huvudet kändes som om det var inbäddat i fetvadd och öronen hörde sämre än vanligt. Det sistnämnda var inte enbart av ondo. Man behöver inte höra allt 😊 speciellt inte allt elände som vi dagligen matas med. Det var mer elände som hängde ihop med förkylningen och min följeslagare polyneuropatin, som jag inte tänker gå in på närmare.

Måndag den 10 december
Innan förkylningseländet bröt ut, gick jag till frissan vid torget för att få välbehövlig fotvård. Vi hann även sitta ute i solen och dricka kaffe hos den trevliga portugisiska kvinnan, som driver en liten servering nära kyrkan. Tyvärr blev det inga längre promenader för min del, utan Ingemar fick ta sina välbehövliga steg på egen hand.

Vi stannade kvar på ställplatsen i Castro Marim under några få dagar. Tur nog hade vi tömt och även fyllt färskvatten innan vi kom dit, för den anordningen fungerade inte alls här.

Det har under många år varit populärt att, bortsett från när det är marknad, parkera husbilar på det stora torget. Nu fanns det ett par skyltar, som omtalade att det var förbjudet att parkera husbilar där. Många parkerade ändå och så långt vi kunde se, fick ingen parkeringsböter.

Torsdag den 13 december – Luciadagen
Vi beslöt oss för att bryta upp från ställplatsen i Castro Marim och åka till vår Vilda Västerncamping i Moncarapacho. På väg dit blev det bara ett stopp vid LIDL i Vila Real för att bunkra livsmedel. Det gick ganska fort. Väl framme i Moncarapacho servade Ingemar bilen, medan jag intog ett välkommet sängläge.

Vi hade en stor och bra plats med fin utsikt. Vi tycker båda om att vara naturnära.

Nu hade jag även lyckats smitta Ingemar, ☹ så nu vi var två, som tillbringade en hel del tid med att sova. Det gick åt massor av vatten, ingefärsshot och honungsvatten. För min del även full dagsdos av smärtstillande och inflammationshämmande, eftersom min rygg var i uruselt skick. ☹
I vilket fall som helst tittade vi på ett fint Luciafirande på TV. Det räckte för vår del.

Jag upplevde något mycket positivt den här dagen. Köpings Museum hade lagt ut en gammal Luciabild från 1920-talet. Man hade inga uppgifter om bilden. Jag har en liknande bild i mina gömmor och kunde glädja dem med att berätta, att fotot var från Godtemplarnas Luciafirande i Köping och att det var min mormor, som var Lucia. Mamma var med som tärna och står till vänster om mormor. 😊

Tiden gick och vi gjorde vårt bästa för att rehabilitera oss. Ingemar hade mest besvär med hostan, ☹ medan jag kände mig mer insnöad än vanligt 😊 Vi hade små husdjur också, som ville göra oss sällskap – myggor! ☹ De är hopplöst envisa och kommer in genom minsta skrymsle. Det pågår en ständig jakt med flugsmällaren.

Vi har båda lyssnat en hel del på ljudböcker under den här tiden. För min del har jag lyssnat på Jan-Phillip Sendkers böcker ”Konsten att höra hjärtslag”, ”Hjärtats innersta röst”, ”Viskande skuggor”, ”Ensamhetens språk”. Helt underbara böcker!

” En människa, som en gång har blivit övergiven, bär den förlusten med sig för alltid. En människa som aldrig blivit älskad, bär på en outsläcklig längtan efter kärlek.” de orden stämmer nog in på många.

Just nu lyssnar vi båda på Mikael Bergstrands mycket läsvärda och annorlunda böcker ”Delphis vackraste händer” och ”Dimma över Darjeeling”. Snart är det dags för den tredje boken i den serien. De lockar fram många glada skratt.

Lördag den 22 december
Idag ansåg vi, att vi skulle våga oss på en liten utflykt till en bilfirma i Faro. Vi behövde få hjälp med en blinkers på en av backspeglarna. När vi åkte till Moncarapacho, var det nämligen en skåpbil, som lyckades kommat åt spegeln, när vi möttes på en trång passage i en liten ort.

Vi blev mycket väl mottagna vid den stora bilfirman i Faro. Skadan inspekterades omgående. Vi fick vänta tills lunchpausen var över, men då fick vi omedelbar hjälp. Det gick både fort och blev billigt. Vilken trevlig personal!

När vi skulle åka hem igen, stod en polisbil mitt i svängen under en viadukt. Det fanns ingen människa i bilen och inga blinkers var påslagna. Vi kom av oss så pass, att uppfarten till förbifarten runt Faro missades och vi kom genom stan.

Här möttes vi av mängdes av springande, vilt viftande och gestikulerande poliser och människor i gula västar. Var vi i Paris? Nej, vi var i Faro. Det visade sig, att ”Jellow Jackets movement Portugal” skulle ha en stor demonstration runt rondellen vid Algarve Forum och där befann vi oss. Det var packat med folk, bilar och TV-kameror, men vi lyckades komma därifrån. Vi blev så överraskade av det hela, att jag inte ens fick fram kameran.

Måndag 24 december – Julafton
Idag blev det ännu en utflykt, nämligen till min frissa i Manta Rota. Det var hög tid för klippning. Här har jag klippt mig under alla år vi varit i Portugal. Det är en pratglad kvinna, så vi fick en trevlig pratstund, medan hon tvättade mitt hår, gav en underbart skön hårbottenmassage och formade min vildvuxna kalufs.

Det blev ingen julmat för vår del idag. Däremot åkte vi in till Gran Plaza i Tavira där vi åt en vegetarisk måltid. Vi gick en liten tur på C&A, där Ingemar köpte en snygg tröja. Jag orkade inte gå så mycket, men hittar säkert något passande en annan dag. Efter en del matinköp i Continente orkade vi inte göra mer den här dagen, utan sedan blev det hemfärd.

Mina tre små barnbarnsbarn! Saknar er!

Mitt älskade näst äldsta barnbarn Jennie och hennes fina Jacob. Nästa jul finns det ett fjärde barnbarnsbarn 🙂

Tisdag den 25 december –
Idag var det julfirande på campingen. Klockan 13.00 samlades alla som ville till ett gemensamt knytkalas. Trevligt och mycket gott! Bilderna får tala.

Det var nästan bara fransmän och fransmän kan sällan något annat språk än franska. Vårt franska ordförråd är tämligen begränsat, men med god vilja och en hel del kroppsspråk gick det ganska bra med betoning på ganska. Vår närmaste granne vid bordet hade åkt flera gånger i våra nordiska länder och talade varmt för vårt vackra Stockholm.

Chefen för campingen, Eugen, är sjuk och visar sig inte mycket, men lyste upp och log igenkännande, när vi hejade på honom. Med kroppsspråk försökte jag visa honom min uppskattning för alla glada fester med sång och dans, som varit där under åren. Han log glatt, men båda han och jag har nog dansat färdigt. Tidigare var både hans fru och svärmor med på festerna. För ett par år sedan dog de två kvinnorna med tre dagars mellanrum. ☹

På väg hem stannade vi till och tittade på de vackra vita duvorna, som bor här.
Framåt kvällningen fick vi besök av den lilla ponnyhästen, som kom och klippte gräset😊

Onsdag den 26 december – Annandag Jul
På morgonen såg vi, att vi hade haft ännu ett besök. Det var en massa små tassavtryck på bordet och stolarna. Det finns en halvvuxen katt här på området, som brukar komma på visit. Säkert undrade den, varför vi inte vaknade och hälsade den välkommen.

 

För övrigt har vi haft en lat dag. Vädret har varit varmt och skönt på sistone och idag har vi suttit ute mycket.

Ni får ursäkta, att vi inte tidigare har önskat våra följare en god jul, men nu förstår ni nog varför. Än är det några timmar kvar på julhelgen, så vi önskar er all en fortsatt God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. trubbelmadam
  Dec 27, 2018 @ 00:07:58

  Tack för ”titten”. Är alltid kul att läsa hur ni fördriver era dagar! Oxh se en massa fina bilder.

 2. Nils-Åke Hansson
  Dec 29, 2018 @ 09:13:16

  Kul att du/ni skriver. Vi har inte besökt Vilda Västerncamping i Moncarapacho men vi har inte vistats så mycket öster om Albuferia.
  God fortsättning och ha en bra Nyår

 3. ingerhl
  Dec 31, 2018 @ 21:53:06

  Trubbelmadam……..Kul att du fortfarande hänger med oss! Kram vännen!

 4. ingerhl
  Dec 31, 2018 @ 21:54:51

  Tack för trevlig kommentar Nils-Åke och Birgitta! Önskar er allt gott inför nästa år! Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: