”Jag hade en gång en båt” – dramatik på högsta nivå

Lördag den 8 januari 2011
”Morgonsolen redan strålar högt på blåa himmelen” sjöng vi tidigt på morgonen idag. En strålande sol lyste från en klarblå himmel och vi fick åter uppleva en mycket vacker dag.

Fick ett SMS från min sons familj, att flyget från Miami var ett dygn försenat p g a oväder.

Natten mot idag var fylld av smärtor för min del. Det var en naturlig konsekvens efter gårdagens sjukgymnastikbehandling. Tog en Ipreen, vilket gjorde, att jag i st. fick rejält ont i magen. Nåväl, natten hade ett slut och även smärtorna. Den här dagen blev den bästa hittills och jag kunde gå tämligen obehindrat. Vilken skön lyckokänsla! Benen kändes inte längre som alltför tunga stenblock. Stavarna togs fram och jag gick en promenad utefter stranden. Ingemar gjorde mig sällskap.

Blev ordentligt sugen på pannkaka idag. Jag blandade smeten och Ingemar stekte pannkakorna. De blev lika frasiga som riktigt goda våfflor. Vi tog med både pannkakor och kvarvarande hallonsylt ut i solen. Gissa om det smakade gott! Det var skönt ute och vi blev sittande i solen. Allt var lugnt och stilla. Trodde vi. Nu började plötsligt dagens stora äventyr.

Strax efter klockan 17.00 hörde vi ett dovt tutande. Ute på Medelhavet låg två mindre motorbåtar med fören mot land och båtfirman, som ligger på andra sidan restaurangen. Båtfirman hyr ut båtar och brukar med hjälp av en traktor och båtvagn dra upp båtarna, när de ska i land.

Vid det här tillfället var det flod, vilket innebar, att det var tämligen höga och okontrollerbara vågor. Traktorn åkte fram, men när den första båten skulle tas in i vagnen, kastades båten fram- och tillbaka av vågorna och kantrade ett flertal gånger. Den hamnade på sidan och kunde inte tas omhand av traktorn. Männen i båten lyckades hoppa ur och kom iland. Båtvagnen kopplades loss och man kopplade en vajer till båten, för att kunna dra den iland. Den andra motorbåten låg fortfarande ute i vattnet och nu höll det på att gå riktigt illa för den. Man hojtade varnande från land. En stor våg svepte med båten, som for upp på den höga vågkammen, men turligt nog inte välte. De två männen i båten måste ha blivit chockade. Nu fick man bråttom att köra lite längre ut i havet, så man kom undan de värsta vågorna.

Den första kantrade båten

Kanske det går att dra upp båten med en vajer?

På väg upp.......

Till höger syns båtvagnen

Här ligger motorbåt nummer två ute i Medelhavet

Nu kom plötsligt en stor helikopter flygande utefter stranden. Det var en tullhelikopter, som for fram- och tillbaka på låg nivå. Rotorbladen svepte med stor kraft massor av sand och småsten över omgivningen. Med lite överdrift började vi nästan likna levande statyer i form av sandstoder. Det var bara att borsta av sig och ruska ur håret. Under tiden hade man lyckats dra upp den första motorbåten på land. Den hade säkert fått ett räfflat underrede. Helikoptern hade landat på stranden och ur hoppade en av tulltjänstemännen, som gick raka vägen till den på land uppdragna båten, där han gick upp för att undersöka lasten.

Nu kommer tullens helikopter

Tullhelikoptern har landat på stranden

Tullpersonal inspekterar båten. Mannen i rött, som var ombord, ser inte ut att må så bra.

Nu hade det hunnit samlas mycket folk på den annars ganska ödsliga stranden. Dramatiken stegrades ytterligare, för nu kom även en stor tullkryssare åkande i full fart. Man släppte ner en gummibåt med personal. Gummibåten tog sig fram till helikoptern. Nu kom även Guardia Civil åkande i en helkopter. Den sistnämnda helikoptern verkade mest fara fram- och tillbaka över området för att kontrollera omgivningen.

Tullkryssaren och motorbåt nummer två

Nu har tullkryssaren släppt ner gummibåten

Tullkryssaren åkte nu mot den andra motorbåten, som fortfarande låg ute i vattnet. Efter att ha legat stilla hela tiden, gjorde nu motorbåten en rivstart och fräste med hög fart rakt ut i Medelhavet. Förmodligen hade man hoppats på att hinna dumpa ev. otillåten last i havet, men detta är bara reflektioner. Nu blev det en vild jakt på havet med två deltagare, motorbåten och tullkryssaren. Tullkryssaren prejade motorbåten flera gånger och fick den att ändra riktning. Dramat fullföljdes bortom vårt synfält, men förmodligen togs både båt och männen ombord på kryssaren. Senare återkom kryssaren. Gummibåtens personal hoppade iland och såg till att motorbåten, som man med stor möda hade lyckats få i land, åter blev sjösatt och hivades ombord på tullkryssaren. Båtarna blev med andra ord beslagtagna. Undrar just, hur mycket båtfirman var involverad i dramat. Nu sjöng vi: ”Jag hade en gång en båt, men båten den försvann. Det var så länge se´n, så länge se´n.”

Senare på kvällen gick vi till restaurangen för att surfa en stund. Krogens svart-vita hund kom som vanligt och ville leka. När jag gick till toaletten, låg den utanför med sin pinne och väntade.

3 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Anders och Birgitta
    Jan 10, 2011 @ 08:18:24

    Vilken dramatik, måste ha varit spännande att skåda.

  2. Elisabeth
    Jan 11, 2011 @ 09:30:06

    En så spännande omväxling, som utdrag ur en film.
    Ha dé1

  3. ingerhl
    Jan 11, 2011 @ 16:59:58

    Elisabet- Lennart- Anders- Birgitta

    Ja, nog var det spännande allt. *L*

Lämna en kommentar